E-cigg har tagit över nikotinmarknaden och har dragit på sig en och annan löpsedel. Vad är E-cigg, hur skadlig är den och hur fungerar den? Läs vidare och ta reda på det!

Vad är en E-cigg?

En E-cigg är som det låter: En elektroniskt driven cigarett. Den är oftast utformad som en vanlig cigarett, men kan komma i varierande cylinderformade skepnader. Den innehåller oftast ett batteri och en kemikalisk vätska innehållande följande:

  • Vatten
  • Glycerol
  • Propylenglykol
  • Smakämnen

Du själv väljer om du vill att din E-cigg innehåller nikotin eller inte. Du kan välja mellan ett brett sortiment av smaker. Vissa E-ciggs har även en lampa som ska simulera glöden av en riktig cigarett.

När kan man röka E-cigg?

Det är en rådande diskussion om E-cigg är farligt eller inte. Utan nikotin anser många att den är harmlös men det finns en åldersreglering som säger att man måste vara 18 år för att köpa en E-cigg. På de flesta ställen råder samma regler för E-cigg som för vanliga cigaretter – det vill säga att du inte får röka dem var du vill.

Är E-cigg dåligt för hälsan?

Hittills finns det ingen forskning som talar åt varken höger eller vänster. Alla är dock eniga över att nikotin är beroendeframkallande och till viss mån skadligt. En del forskning har även påstått sig hittat farliga ämnen i E-ciggens gaser, som eventuellt kan orsaka cancer. Men dilemmat här är att ingredienserna oftast inte står på E-ciggens förpackning – så det återstår att se om E-ciggen har en självklar plats på framtidens tobaksmarknad.

Fungerar E-cigg som ett substitut för vanliga cigaretter?

Du kan välja att röka E-cigg istället för vanliga cigaretter, men det är inte säkert att det är bättre för hälsan. Det är helt upp till dig!

Vart kan jag köpa en E-cigg?

Nuförtiden kan du införskaffa dig en E-cigg både på nätet, i vanliga kiosker och specialiserade tobaksaffärer.

Viktig fakta: Det är olagligt att inneha en påfyllningsvätska på över 10 ml. All lagstiftning kring E-ciggen är relativt ny i Sverige – och trädde i kraft så sent som 2017.

Kategorier: Hälsa