I en samtid där vi präglas av stress och mäts på prestationer är det viktigt att hemmet blir en plats där vi kan slappna av. En avfallskvarn kan därför vara det perfekta hjälpmedlet för dig som har problem med illaluktande matavfall. Hur många gånger har du inte varit med om att det bildas ett lager matavfall i botten av diskon, matavfall du förhoppningsvis kan plocka upp med en slaskrensare, men annars med lite papper. Det varken ser bra ut, känns fräsch eller är hygieniskt. För många är disk och renligheten i köket ett vardagligt stressmoment.

Att installera en avfallskvarn går snabbt och smidigt och kommer hjälpa dig med hygienen i köket. Avfallskvarnar är en slags kvarn som installeras under inloppet till diskhon. Avfallskvarnens blad maler enkelt ner det avfall som du sätter i diskhon och du sköljer sedan smidigt ner avfallet i avloppet. Med en avfallskvarn slipper du skrapa av tallrikarna innan du sköljer av de och du slipper ta hand om de matrester som hamnar i diskhon.

Avfallskvarnar och miljöpåverkan

Då en avfallskvarn maler ner matresterna som sedan transporteras vidare i avloppet kanske du tänker att det har en negativ påverkan för reningsverken, men så är inte fallet. I reningsverken passerar avloppsvattnet nämligen ett steg i reningsprocessen där allt organiskt material filtreras bort. Detta avfall används sedan för att framställa biogas, biogas som exempelvis i Stockholm används för att tanka våra bussar.

Det finns även fördelar med att inte slänga det organiska avfallet direkt i soptunnan, då detta avfall inte alltid kan göras om till biogas eller tas hand om på ett sätt som gynnar miljön. Det enda tillfället då det hade varit miljövänligare att ta tillvara på det organiska avfallet själv än att använda en avfallskvarn, är då du har en egen kompost eller sorterar ur matavfall och lämnar det på ett ställa som kan ta hand om det. Då det är långt ifrån alla som har möjlighet eller ork att bygga en egen kompost eller få de organiska avfallen hämtade är dock införskaffande av en matkvarn det smidigaste sättet att dra ditt strå i kampen om en bättre miljö.

Kategorier: HälsaKost