De flesta med stomi kan i viss utsträckning fortsätta med samma kostvanor som innan stomioperationen. Det är dock alltid bra att äta balanserat och allsidigt för att i så stor utsträckning som möjligt försöka undvika komplikationer. Var och en måste dock känna efter själv och komma fram till vad som fungerar bäst i den individuella situationen.

Den som är med om en stomioperation får leva med en hel del utmaningar och kan ofta känna att livet blir begränsat. Sjukvården brukar tillhandahålla en hel del tips, råd och information för att stomipatienten i så stor utsträckning som möjligt kunna leva ett normalt liv. Det finns olika sorters stomioperationer där urostomi och kolostomi är vanligast. Stomi handlar om att man genom operation öppnar magväggen och antingen samlar upp urin eller avföring i en stomipåse utanför kroppen. Ingrepp i urinvägarna kallas urostomi medan operation i tarmarna kallas kolostomi. Nedan följer några tips och kostråd för personer med stomi.

Tips och kostråd

Personer som har genomgått en stomioperation kan ofta uppleva en svullnadskänsla i området där operationen har utförts. Känslan kan sitta i under några veckor. Det är alltid bra att äta långsamt, tugga maten ordentligt, äta på regelbundna tider samt att se till att dricka rikligt med vätska. Patienter som har fått stomi på själva tunntarmen kan vara känsliga för svårsmält mat efter operationen och det kan vara bra att till exempel undvika broccoli, majs och svamp under 4 till 6 veckor efter ingreppet. 

 

kostråd för personer med stomi

Den som har gått igenom en stomioperation på tunntarmen förlorar dessutom mer salt och vätska med avföringen på grund av att den inte längre passerar tjocktarmen där detta annars tas upp av kroppen. Därför är det extra viktigt att komma ihåg att salta maten samt dricka mer. Särskilt under sommartid eller när kroppen ansträngs på olika sätt.

Det kan dessutom vara bra att undvika grovrivna rotfrukter, olika sorters kål, kokos, morötter, ärtor, popcorn, nötter, torkad frukt, frukthinnor från ananas och citrusfrukter samt olika sorters fruktskal och kärnor.

Allsidig och balanserad kost

Det kan också vara en god idé att inte äta alltför stora portioner i början, utan välja att äta mindre portioner regelbundet och oftare. På detta sätt kan man bygga upp matsmältningssystemet successivt. För att få tarmen att fungera på bästa sätt är det viktigt att lyssna på kroppen och ta det varligt. Viss typ av mat leder till gasbildning vilket kan vara besvärande i till exempel sociala situationer. Lök, bönor, tuggummi och kolsyrade drycker kan därför vara bra att undvika.

kostråd för personer med stomi

Ett annat tips som kan vara bra för att undvika att känna sig svullen i magen och att producera gaser är som sagt att äta långsamt, tugga noga och se till att inte svälja luft. Själva gasen är ofarlig, men kan skapa ett socialt obehag. En allsidig och balanserad kost är att rekommendera. Om man upplever att man får stora problem med antingen kost eller avföring bör man vända sig till sjukvården som har tillgång till både dietister och utbildade stomiterapeuter.

Kategorier: Kost